Böste Strandväg 64

f.d bageri

Böste 11:5

Nuvarande ägare Ann-Marie Ivarsson skriver så härom huset:

Huset byggdes 1894 av min farfars far Nils Ifvarsson. Innan dess låg det en mindre gård från 1700talet? De husen finns delvis kvar. Nils Ifvarsson hade tidigare byggt huset som ligger i nordöstra hörnet upp mot Västra Torp där han drev en lanthandel som senare övertogs av min farfar Ivar Ifvarsson (Nilsson). Nils och hans hustru Bengta Wegren avled båda 1899.

Lanthandeln ärvdes av Ivar medan mitt hus ärvdes av en av döttrarna (Karolina). Då lanthandeln gick i konkurs övertogs mitt hus av Ivar med familj och han startade bryggeri mm. Ivar hade i första giftet med Lisa Jönsson 8 barn. Lisa plus tre flickor dog 1902 i mars.

Han gifte om sig redan samma år i oktober med Maria Larsson och fick 6 barn till, däribland min far Axel. Tre av dessa barn dog vid tidig ålder. Ivar dog 1922 och Maria stod ensam med de barn som bodde hemma. Eftersom Maria hade bakat i huset där hon föddes, startade hon och 3 barn (Axel, Stig och Astrid) ett bageri (jag vet ej året). Detta bageri (som senare utökades till speceriaffär) fanns under min barndom, och min far hade en varubil och körde omkring på hela söderslätt.

1977 lades affären ner och blev endast bostad för syskonen Stig och Astrid. Stig dog 1998 och Astrid 2001 och då fick jag ärva huset och efter renovering flyttade jag och min sambo Christer Hansson in 2003.

Övriga data om familjen Ivarsson se Böste Strandväg 53 A

Ugnen byttes ut 1950 från en vedeldad ugn till en elektrisk. Man bakade 20 grova och 20 fina bröd plus wienerbröd och kakor och tog upp beställningar på tårtor.
Ugnen är numera borttagen.

Del av artikel från Trelleborgs Allehanda 1977

Än finns det Böstebor som minns förra generationen Ivarsson. I dag levererar Axel Ivarsson bröd till fjärde generationen kunder. Recepten har varit de samma i alla år, och sorgen är stor i bygderna när de tre syskonen nu bestämt sig för att upphöra med bageriet.

Arbetsfördelningen har varit jämn under alla de år de tre syskonen arbetat tillsammans i rörelsen. Stig har bakat bröd, bullar och kakor. Astrid har stått i affären och sålt bröd och andra specerier medan Axel har kört runt på Slätten med brödbilen och levererat till sina många trogna kunder. Redan 1935 köpte bröderna Ivarsson sin första brödbil, och det har blivit åtskilliga sedan dess.

På 50-talet hade vi en stilig engelsk bil med bokstäver på sidorna, minns Stig Ivarsson. Men dessförinnan körde vi ut brödet med hästskjutsar. Det är faktiskt inte heller så värst länge sedan vi cyklade runt med varorna. Det var under kriget, när bensinen var ransonerad. Jag har cyklat till Skivarp mer än en gång med bröd berättar han. När syskonen nu har nått pensionsåldern tycker de att det är dags för de yngre krafterna i samhället att ta över. Någon som vill ta över bageriet i Böste finns dock inte. I dag satsar inte många på att utbilda sig till bagare och ännu färre satsar på att starta ett eget bageri.

Det finns folk som har hamstrat bröd nu innan vi stängde, skrattar Stig. Axel, min bror lade av med utkörandet i lördags samtidigt som vi stängde affären, men jag har tusen bröd till att baka den här veckan. Det är gamla kunder som jag lovat. Också i fortsättningen kommer jag nog att baka, i varje fall för eget bruk.

Recept på Böstegrova: Stigs recept Rågsikt, Rågmjöl, Vatten, Jäst, Sockerkulör, Sirap, Salt, Surdeg Hur mycket av varje ingrediens får man själv experimentera fram.

Stig Ivarsson i bageriet
1977 läggs bageriet ner och skylten plockades bort.

Insamlingen av material om Böstes hus är ett pågående projekt och kommer att fyllas på. Hör gärna av er om ni har mer information och bilder. Kontakt